Добра вест дочакаха около 600 хиляди пенсионери в България. След 12

...
Добра вест дочакаха около 600 хиляди пенсионери в България. След 12
Коментари Харесай

След 12 години от 1 юли вдигат пенсиите на 600 хиляди българи

Добра новина дочакаха към 600 хиляди пенсионери в България. 

След 12 години обещания и политически заигравки вдовишките добавки се усилват - с малко, само че от сърце.

Това ще стане от 1 юли и в идващите месеци не е изключено някои партии да стъпят на плануваното нарастване като платформа за евроизборите.

Вдовишките пенсии се водят добавки. Те се заплащат от 2011 година и до момента бяха в размер на 26,5% от пенсията на умрелия брачен партньор. От 1 юли 2024 година правото на добавката от пенсията или сборът от пенсиите, които е получавал умрелият брачен партньор, е в размер на 30 на 100 от идващия им се размер.

Тъй като добавката е функционалност от прихода на умрелия, актуализира се пенсията на умрелия и надлежно добавката също се усилва. Когато умрелият брачен партньор не е получавал пенсия, добавката се дефинира от пенсията или от сбора от пенсиите, на които умрелият е имал право по реда на наследствените пенсии, разясниха специалисти пред „ Телеграф “.

Наследствени пенсии нормално получават децата на умряли родители. Важно е да се знае обаче, че добавката не може да се получава дружно с наследствена пенсия от същия наследодател. Размерът може да е и над тавана, който е 3400 лева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР